deutsche flaggeengl zaszlohu zaszlo

Nagy Gergo Kecsketanc boritoA tizenegy éves Nagy Gergő egy éve lakik az Úz-völgyi Csinódban. A kétgyermekes család Sepsiszentgyörgyről költözött a Csíki-havasokba, ahol a gyarapodó csángó magyar közösség tagjaivá válva megélik a hegyi élet minden nehézségét, szépségét. Gergő a Román Televízió magyar adásának pályázati felhívására kezdte leírni, milyen az élet Csinódban, ezekből a fogalmazásokból kerekedett ki a harminchárom történetet tartalmazó Kecsketánc című könyv, melyhez nyolcéves húga, Nagy Ilka Uzonka készített rajzokat.

 

A havason eltöltött első esztendőben a kis Gergő valóságos felfedezésekkel gyarapodott, a városi élet után minden hegyi esemény újnak számított, és amint történeteiből kiderül, nagyszerűen érzi magát új lakóhelyén. Leírja odaköltözésük kalandjait, a lóvásárt, a szekerezést, ír a kecskékről, szeretett kutyájáról, az első kenyérsütésről, a kis iskoláról, ahol édesanyja tanít. Gergő pontosan megfigyelte a madarakat, bogarakat, az erdő minden kincsét, az évszakok szépségeit, azokat az embereket, akik évszázadok óta együtt élnek a természettel, és mindezekből egy esztendő alatt annyit tanult, hogy megfogalmazott egy falufejlesztési stratégiát, amelyet mesebeli királyként szívesen megvalósítana. Addig ellenben „a fák évről évre nőnek, és magjaikkal mindig viszik tovább az új életet. És jövőre, lám, az icipici magból újabb növény kel majd ki” – írja a minden bizonnyal legfiatalabb erdélyi magyar könyvszerző.

 

(A Kecsketánc megrendelhető Sepsiszéki Nagy Balázsnál a 0726 233 814-es telefonon, illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Azoknak a megrendelőknek és támogatóknak a névsorát, akik december 10-ig bejelentkeznek, a jövő heti sorozatnyomtatás alkalmával a könyvben feltüntetik.)

Ökumenikus kápolna
a gyarapodó magyarságért

Gyumolcsolto Boldogasszony okumenikus kapolna

Mozgalom nemzetünk megmaradásáért!

gyarapodo magyarsag

© uzvolgye.hu - 2021

Webdesign: Digital Studio